Włoska restauracja na Rynku Głównym

Nie jesteśmy w stanie dyskutować o włoskich tradycjach, nie mówiąc o żywności. Jest to istotna część włoskiego życia oraz ma prawo być jedyną włoską tradycją, którą nie-Włosi znają najprzyzwoiciej. W najwyższym stopniu znanymi włoskimi daniami są makarony oraz pizza, jednakowoż dania kuchni włoskiej są bardzo zróżnicowane – w zależności do tego, o jakim regionie Włoch mowa. Kultowe potrawy włosko-amerykańskie pochodzą generalnie z południowej części kraju oraz wyspy Sycylii, tuż przy południowym wybrzeżu. Wielu Włochów powie, że Włochy nie są monokulturowe, a Włosi są niejednokrotnie dumni z ich regionalnego dziedzictwa, tak jak i całego narodu.

Kuchnia Włoska Kraków   

Składnik kuchni włoskiej
Kuchnia włoska oparta jest na tradycji chłopskiej oraz w ten sposób polega na niedrogiej, lokalnie dostępnej żywności w ogromnym stopniu. Ludność Włoch była w historii dosyć uboga oraz musiała polegać na osiągalnych lokalnie produktach spożywczych, aby stworzyć swoje przepisy kulinarne, w następstwie tego dużo dań kuchni włoskiej opiera się na prostych składnikach, takich jak ser, makaron, bakłażan, oliwki i oliwa z oliwek, a również inne produkty, jakie Włosi mogli sobie wyhodować lub też nabyć za nieduże finanse. Ogólnie mówiąc, kuchnia włoska polega w głównej mierze na wykorzystaniu wysokiej jakości składników, a nie technikach gotowania, co kontrastuje z francuską kuchnią, która mocno uwydatnia technikę.

Jakich składników jesteśmy w stanie spodziewać się we Włoskiej kuchni?
Lokalne kuchnie mają wpływ na klimat, geografię i historię. Dania słowiańskie oraz kiełbaski są popularne w północno-wschodniej części-Wenecji Julijskiej, w przeszłości częściowo zajmowanej przez Imperium Austro-Węgier. Jedzenie w Toskanii odzwierciedla gawędę chłopskiej kultury – obszar ten słynął od zawsze zasadniczo zupy robionej z resztek z innych dań oraz niedrogich jarzyn. Dużo części Włoch jest zlokalizowana na wybrzeżu, w takim razie owoce morza są o wiele ważniejszą częścią tradycji gotowania włoskiego niż większa część ludzi zdaje sobie z tego sprawę. Sardynia oraz Sycylia są regionami słynnymi ze stosowania przepisów dotyczących krewetek, miecznika, dorsza, sardynek oraz mątwy.