przepisy na dania z oryginalnymi włoskimi dodatkami

Dobry, jednoczący się z włoskimi potrawami ser – czy wiecie, o jakim artykule mowa? Jak najbardziej, chodzi o mozzarellę. Kultowy na całym świecie ser pochodzi z południowych regionów Włoch, a wnikliwie z regionu Kampania.
galbani

Własną popularność zawdzięcza nie jedynie to właśnie dzięki łagodnemu smaku, lecz także specyficznemu zachowaniu po podgrzaniu. A więc potrawy z serem mozzarellą po podgrzaniu nabierają absolutnie oryginalnego oblicza – ser w specyficzny sposób rozciąga się, ale równocześnie nie zmienia swojego łagodnego i naturalnego smaku.
włoskie tiramisu
makarony z mozzarellą   
Jak oraz z czego powstaje mozzarella?
Entuzjaści włoskiej pizzy bądź też innych potraw, czy to z makaronami lub ewentualnie innymi wybornymi akcesoriami okraszonymi tym oczywiście serem nieczęsto zastanawiają się, jak oraz z czego powstaje ich przysmak. Biegnijmy z wyjaśnieniem – włoska mozzarella (ta oryginalna, nie artykuły seropodobne) powstaje ze świeżego mleka bawolic lub ewentualnie mieszanki mleka bawolic oraz krów. To, co jest niezwykle charakterystyczne dla mozzarelli to też jej kształt – ser przyjmuje formę obłej kuli. Mieszanka mleka i dodatków zatapiana jest w serwatce, gdzie pozyskuje się finalny kształt i smak. Jak najbardziej ser mozzarella nie jest sprzedawany tak, jak inne sery – mozzarella trafia do sklepów w specjalnych pojemnikach i opakowaniach, w których jest zanurzona niewielką ilością serwatki. To naturalnie dzięki temu ser jest nieprzerwanie świeży oraz nie traci smaku.
Oryginalna mozarella versus towary sero podobne
Wszyscy miłośnicy serów, restauratorzy, kucharze czy najzwyczajniej w świecie przeciętni ludzie wiedzą, że nie zawsze na półkach sklepowych ser to tak w rzeczywistości ser. W większości wypadków wyprzedawany towar to produkty seropodobne, o czym jesteśmy w stanie przeczytać na etykietach zapakowań. Ten kłopot dotyczy też mozzarelli. W jaki sposób wspomniano na początku artykułu, mozzarella pochodzi z Włoch, a jej w największym stopniu znana i legendarna odmiana mozzarella di bufala campana wytwarzana jest wyłącznie w południowej części Włoch z regionie Kampania wedle stereotypowych historycznych receptur z miasta Aversa w prowincji Caserta. Co ważne, również nazwa i receptura są napisane na listę artykułów chronionych i tradycyjnych.
Skąd więc wziąć innowacyjny, apetyczny ser mozzarella? Wystarczy jedynie udać się do sprawdzonych delikatesów. Należy jednakże liczyć się z tym, że oryginalny włoski ser będzie mnóstwo droższy, aniżeli sprzedawane w dyskontach towary seropodobne. Jako miłośnicy sztampowego sera mozzarella możemy oznajmić jedno – w gruncie rzeczy warto dopłacić oraz weselić się pysznym smakiem.